nieuws

15 feb 2001, 00:12

Groningen krijgt straks nogmaals raadpleging: nu over architectuur Noordzijde

Inwoners van Groningen zullen zich – wanneer het plan voor de Nieuwe Noordzijde het referendum van komende woensdag 21 februari overleeft – later dit jaar nogmaals kunnen uitspreken over de plannen. Ditmaal over de architecturale uitwerking er van.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldde gisteravond de Groningse wethouder voor ruimtelijke ordening en economische zaken, Willem Smink (PvdA). Hij zei zit tijdens een van de laatste debatten over de plannen voor de Nieuwe Noordzijde. Dat debat werd gehouden in het Grand Theatre en trok ongeveer 250 bezoekers. Tijdens het debat ging het er zeer levendig aan toe. Conclusie lijkt wel dat Groningen diep verdeeld is over de vraag of de Nieuwe Noordzijde inclusief de parkeergarage gebouwd moet worden. Ook gisteravond waren de meningen er sterk over verdeeld. Het wordt volgende week woensdag tijdens het referendum ontzettend spannend. De vraag is of er dan 43.000 Groningers ‘nee’ zullen stemmen. Wanneer er minder ‘nee’ stemmers zijn, dan gaan de plannen door.
Er werd gisteravond weinig nieuws gemeld. Behalve dan onder meer de uitspraak van Willem Smink dat de bevolking, - net als bij het Waagstraat-project – ook betrokken zal worden bij de vraag wat voor soort architectuur er moet komen. ‘Er is ook inspraak mogelijk over de architectuur van de noordzijde. Alleen weten we nog niet precies hoe we dat organiseren. Want het Waagstraat-complex was eigendom van de gemeente maar de winkels van de noordzijde zijn particulier eigendom’, zo betoogde Smink.