nieuws

14 mei 2001, 00:12

Groningen krijgt nationaal Stripmuseum

Groningen krijgt vanaf volgend jaar het langverwache Stripmuseum. Het wordt het eerste in zijn soort in ons land. De initiatiefnemers verwachten zeventigduizend liefhebbers van het beeldverhaal per jaar. Het project kost vijftien miljoen gulden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bouw moet begin september beginnen. Het museum zou dan midden volgend jaar geopend klaar zijn. ,,Dit is een mooie dag, alleen de openingsdag kan nog mooier worden’’, aldus de bekende striptekenaar Jan Kruis, zelf legendarisch door zijn ‘Jan, Jans en de kinderen’. Hij is een van de initiatiefnemers van de stichting die in de afgelopen bijna tien jaar aan de opzet en fondsenwerving voor het museum werkten.
Het museum moet een overzicht geven van de ontwikkeling van strips. Het wil zowel de echte stripfanaat als de gemiddelde toerist aanspreken, maakten de initiatiefnemers vrijdag bekend. De tentoonstelling bestaat uit multimediapresentaties, die onder meer legendarische stripscènes verbeelden. Ook de vertrouwde video- en diapresentaties krijgen een plaats. Het leven en werk van tien schrijvers en tekenenaars krijgen bijzondere aandacht. Tevens komt er een bibliotheek waar bijzondere collecties worden gepresenteerd.
De gemeente Groningen staat garant voor de helft van de kosten, als daarmee de exploitatie voor tien jaar gegarandeerd is. Het College van burgemeester en wethouders legt dit voorstel binnenkort voor aan de gemeenteraad. Sinds de jaren negentig eiste de gemeente steeds dat het museum zich moest kunnen bedruipen zonder overheidssubsidies. Recent werd duidelijk dat het dan vrijwel onmogelijk zou zijn ooit de eerste paal te slaan en daarom biedt het college nu alsnog een garantstelling aan.