nieuws

10 dec 2000, 00:12

Groningen krijgt eerste interactieve Stadsplein van Nederland

Groningen krijgt het eerste interactieve stadsplein van Nederland. B en W van Groningen zijn althans akkoord gegaan met de plannen daartoe waar we eerder al melding van maakten. Namelijk plannen om van het Hereplein een interactieve ruimte te maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De plannen vormen een opmerkelijke combinatie van informatie-en communicatietechnologie (ICT) en kunst. Ze zijn bedacht door de Groningse kunstenaar Marinus de Vries van de Stichting De School. Het Hereplein lag er de afgelopen decennia weliswaar een beetje statig maar toch wat verwaarloosd bij. Maar daar komt nu snel verandering in want er is een begin gemaakt met de uitvoering aan een grootschalige opknapbeurt. De Vries bedacht zijn plan in het kader van de revitalisatie van het Hereplein. Dat plein moet een nieuwe stadspoort van Groningen worden, met hedendaags allure.
Het is de bedoeling dat, wanneer iemand straks over het plein gaat lopen, er een computergestuurd lichtspel in werking treedt, ook voorzien van beeld- en geluidsfragmenten. Met de aanleg van dit staaltje IT-technologie is een investering gemoeid van zevenhonderdduizend gulden. B en W hebben dat geld onverwacht beschikbaar gekregen omdat de opknapbeurt van het plein minder duur is dan verwacht. Overigens zullen de liefhebbers van de IT-kunst nog wel even geduld moeten hebben. Het kan nog wel anderhalf jaar duren voor er met de uitvoering van het project begonnen kan worden.