nieuws

19 sep 2001, 00:12

Groningen krijgt eerste duurzame bedrijvenpark van Nederland

Groningen Seaports en de gemeenten Appingedam en Delfzijl hebben maandag het startschot gegeven voor de bouw van het eerste duurzame bedrijvenpark van Nederland. Het 45 hectare grote park langs de N33 investeert als eerste in Nederland vanaf de eersten ontwikkelingsplannen in de duurzaamheid van de gebouwen. Met de inrichting van het complex is een investering van 16,5 miljoen euro gemoeid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bedrijven die op het park komen te huizen zullen bijvoorbeeld gezamenlijk groene energie in gaan kopen. ,,Bedrijven zullen ook elkaars reststoffen gaan recyclen’’, noemt woordvoerder R. Genee van Groningen Seaports als ander voorbeeld. Voorbeelden van reststoffen kan hij nog niet noemen zolang er nog geen concrete zekerheden zijn over de bedrijven die zich op het park gaan vestigen.
Een andere manier waarop duurzaamheid wordt betracht, is de aanleg van een zogenaamd grijs-watersysteem. Hierin wordt gebruik gemaakt van water van mindere kwaliteit zodat geen drinkwater wordt verspild aan zaken waar dat niet voor nodig is.
Het park gaat bedrijven huisvesten in de dienstverlenende sector en de kleinschalige industrie. Op dit moment hebben zich dertig bedrijven gemeld voor een locatie op het park, dat rond de honderd bedrijven kan herbergen.