nieuws

26 aug 2002, 00:12

Groningen krijgt Architectuurmuseum in beroemde Wall House

Het Wall House, de inmiddels wereldberoemde nieuwe architectuurvilla, wordt mogelijk een architectuurmuseum. De gemeente Groningen onderzoekt de mogelijkheid om dat te doen, omdat er geen koper is voor dit opvallende bouwwerk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Wall House, het architectonisch hoogstandje van de overleden architect John Hejduk aan het Hoornsemeer, wordt niet verkocht. Dat maakte adjunct-directeur H. Schuil van projectontwikkelaar Wilma vrijdagmiddag bekend. Het pand had een soort Gronings 'Schröderhuis'van Rietveld en had duizenden architectuurliefhebbers uit de hele wereld moeten trekken. Maar sinds kort wordt het bewoond door een anti-kraakwacht. De anti-kraakwacht bestaat uit leden van de architectonische stichting Platform GRAS, een van de betrokken partijen bij de ontwikkeling van het Wall House. Omdat er geen koper voor het bouwwerk kon worden gevonden, wilde het platform voorkomen dat het excentrieke pand gekraakt zou worden. Een mogelijke eigenaar-in-spe haakte onlangs, na maandenlange onderhandelingen, alsnog af.
De gemeente Groningen besloot vervolgens het pand niet meer aan particulieren te verkopen. Ze wil nu samen met Platform GRAS en overige betrokkenen naar een bestemming zoeken die recht doet aan de bijzondere status van het pand. Gemeentevoorlichter Anneke Miedema denkt aan een architectonische bestemming, wellicht een architectuurmuseum. "Het moet in ieder geval te bezoeken zijn als een soort cultureel erfgoed."
Het Wall House werd een jaar geleden geopend door de dochter van de overleden beroemde Amerikaanse architect John Hejduk. Daarmee ging postuum de droom van de architect in vervulling, om het huis daadwerkelijk te bouwen. Het pand ligt aan het Hoornsemeer. Het huisgedeelte is zo gebouwd, dat het lijkt alsof het uit een betonnen muur naar voren steekt. Aan de achterkant van de muur zit een 'staart' die het geheel in evenwicht houdt. Het kleurrijk geheel ziet uit over het water van het meer.