nieuws

31 jan 2013, 10:10

Groningen inventariseert bevingsrisico’s

De provincie Groningen gaat in kaart brengen welke risico’s bedrijven lopen als de provincie wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter. Ook de eventuele gevolgen voor dijken, monumenten, sluizen en bruggen worden bekeken, zo meldde een woordvoerster van de provincie donderdag. ,,We willen weten hoe aardbevingsbestendig Groningen is.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie heeft vijf medewerkers vrijgemaakt die de risico’s moeten inventariseren. Aan bedrijven wordt gevraagd of zij een checklist willen invullen. Over een maand moet de balans zijn opgemaakt.

Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Rijk hebben al aangegeven de risico’s in kaart te willen brengen, maar de provincie zegt ook zelf onderzoek te willen doen. Er wordt een groot gebied onder de loep genomen, waarin ook chemische bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl worden meegenomen. Er wordt onder meer gekeken of de rampenplannen op orde zijn en of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Eerder verstrekte vergunningen moeten mogelijk worden aangepast.

Dijken, bruggen en monumenten waarvan blijkt dat die niet bevingsbestendig zijn, zullen worden aangepakt, aldus de woordvoerster. Het is nog niet bekend wie er dan voor de kosten opdraait.