nieuws

26 jun 2001, 00:12

Groningen in teken van middeleeuws theater

De provincie Groningen is van 2 tot en met 7 juli het decor van een internationaal middeleeuws theaterfestival. Theatergroepen uit de hele wereld zullen in de stad en op het platteland voorstellingen geven. Ook vindt er een congres plaats waaraan een internationaal gezelschap van theaterhistorici deelneemt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Europees Theater uit Middeleeuwen en Renaissance. De organisatie van het congres komt voor rekening van de universiteiten van Nijmegen, Amsterdam en Groningen. De middeleeuwse voorstellingen zijn allemaal in een eigentijds jasje gestoken.
Een virtuele reconstructie van oude theaters moet een echte trekker worden. De bezoekers kunnen dan ervaren hoe de middeleeuwers een theatervoorstelling ervoeren. Ook worden er in de stad Groningen middeleeuwse maaltijden geserveerd.
Het congresgangers zullen debatteren over de verbeelding van God op het podium, maar ook over het gebruik van allegorie├źn, de symbolische voorstelling van abstracte zaken. Verder hopen de theaterhistorici te weten te komen wat voor kleding de middeleeuwse acteurs speelden en op wat voor podia ze speelden.
Het congres wordt een keer in de drie jaar georganiseerd. De organisatie koos dit jaar voor Nederland omdat hier de oudste niet-religieuze toneelstukken werden geschreven. Ook maakte het Nederlandse theater in de vijftiende en de zestiende eeuw een bloeiperiode door.