nieuws

20 dec 2012, 09:09

Groningen heeft plannen voor nieuw Waddeneiland

De provincie Groningen heeft plannen voor een nieuw Waddeneiland. Het eiland moet zo’n 500 hectare groot worden en een plekje krijgen tussen Rottumeroog en het Duitse Borkum. Zowel de natuur als de economie zijn gebaat bij het eiland, zegt de provincie. De noordwestkant bestaat uit strand en kwelders, aan de zuidzijde zou een complete zeehaven met overslagterminal moeten komen, zo meldt dagblad Trouw donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Doel van het nieuwe eiland is de zeestroom afremmen richting de monding van de Eems. Zo wordt de opstuwing van modder afgeremd.

Ook kunnen zeeschepen al buiten de Eems hun lading lossen waardoor een diepe vaargeul niet langer nodig is. Dat bespaart de overheid jaarlijks 18 miljoen euro aan baggerkosten. Het bedrijfsleven profiteert ook van het eiland. De Eemshaven wil een van de grote duurzame energiehaven van Europa worden, maar de aanvoer van gas en kolen is problematisch omdat grote zeeschepen maar weinig tijd hebben om bij hoog tij binnen te varen. Het haveneiland zou een zogenaamde e-hub kunnen worden, met gasterminals en aanlandende elektriciteits- en gasleidingen uit Scandinavië. Die spoelen in de Eems vanwege de sterke stroming steeds bloot.

De kosten van het eiland, een miljard euro, zouden gedragen moeten worden door bedrijfsleven en overheid samen.Het ontwerp is opgenomen in de provinciale 'Ontwikkelingsvisie Eemsdelta'.