nieuws

20 jun 2002, 00:12

Groningen gaat strijd met Duitsland aan over windmolens

De provincie Groningen eist een schadevergoeding van Duitsland wanneer blijkt dat windmolens langs de Duitse grens meer overlast veroorzaken dan de internationale richtlijnen toestaan. Dit heeft de Groningse gedeputeerde M. Calon van Ruimtelijke Ordening dinsdag gezegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om definitief vast te kunnen stellen of Duitsland daadwerkelijk milieugrenzen overschrijdt, wacht de provincie eerst de presentatie van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) af.
Ook op internationaal niveau probeert de gemeente Bellingwedde, die het meeste last heeft van de windmolens langs de grens, de bouw van de Duitse onstakels aan te vechten. De PvdA in de Tweede Kamer en het Europees Parlement hebben vragen gesteld over de zeventien windmolens, die op een halve kilometer van enkele tientallen Nederlandse woonhuizen. Minister J. Pronk van Ruimtelijke Ordening probeert ondertussen zijn Duitse collega te overreden de groene energie-opwekkers aan te passen of weg te halen.
Bellingwedde probeerde eerder via de Duitse rechter de bouw van de obstakels aan te vechten, maar tevergeefs. Het molenpark werd een jaar geleden in gebruik genomen. De windmolens voldoen niet aan de Nederlandse milieunormen. Het grootste bezwaar is dat de 140 meter hoge apparaten flinke geluidsoverlast veroorzaken. Bijkomende problemen zijn de horizonvervuiling en de enorme waardevermindering van de panden langs de grens.
Ook hebben de Nederlandse bewoners in het gebied continu last van de flikkerende reflectie van het zonlicht op de bladen van de molens. In Nederland zijn windmolens voorzien van een installatie die ze automatisch uitschakelt als er slagschaduw optreedt.