nieuws

24 sep 2000, 00:12

Groningen: feestelijk afscheid tienduizendste werkloze

De gemeente Groningen heeft vrijdag officieel afscheid genomen van de tienduizendste werkloze. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering daalt in duizelingwekkend tempo.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De werkloosheid in de stad Groningen daalt met nog niet eerder vertoonde snelheid. In een jaar tijd, vanaf september vorig jaar, liep de werkloosheid met 20,5 procent terug. Als gevolg daarvan loopt het aantal bijstandsgerechtigden ook razendsnel terug. Waren er in 1988 nog bijna 20.000 cliënten bij de sociale dienst, morgen geeft deze dienst een feestje omdat de tienduizend grens doorbroken wordt. De cliënte die deze grens doorbreekt wordt dan door de medewerkers officieel uitgezwaaid.
Volgens Harrie Bosch, Regionaal Directeur Arbeidsvoorziening, is de daling van de werkloosheid in de stad Groningen ‘spectaculair’. Een van de verklaringen is volgens hem de ontwikkeling van de informatie- en communicatie technologie in ruime zin. Die groeide in drie jaar met dertig procent. ‘Dat gaat momenteel erg hard in Groningen: van hoogwaardige internetbedrijven tot call-centers’. Groningen telt nu ruim 10.000 arbeidsplaatsen bij ruim 600 bedrijven. Dat het zo goed gaat in de ICT-sector is volgens hem mede te danken aan de aanwezigheid van KPN, universiteit en de beschikbaarheid van personeel.
Dat Groningen zich officieel in een reclame-campagne zelf tot IT-stad heeft gebombardeerd is volgebs Bosch niet helemaal onterecht en meer dan alleen reclame. ‘Ik vind de betitelig ‘ICT-Stad een terecht accent. Juist in de combinatie van hoogwaardige internetbedrijvenb en minder hoogwaardige call-centra krijg je een mooi product, een haal palet aan IT-dienstverlening’. Aldus Bosch.
Toch blijft de werkloosheid met 14,9 procent nog steeds relatief hoog ‘We moeten daarom doorgaan op de ingeslagen weg en blijven investeren in scholing en het begeleiden van werkzoekenden, het investeren in werkenden en in de infrastructuur’, aldus Bosch.