nieuws

26 jun 2001, 00:12

Groningen en Assen ‘verstoten’ Leeuwarden

De liefde is uit tussen de drie noordelijke provinciehoofdsteden Groningen, Assen en Leeuwarden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Formeel houden de drie noordelijke provincies de schijn op dat er sprake is van een grote eensgezindheid en dat ‘Het Noorden’ bijna een bestuurlijke eenheid is. Maar achter de coulissen woedt een grote strijd tussen de bestuurderen van de drie provincie-hoofdsteden. De vraag is of er sprake is van een driehoeks-relatie of niet.
Aanleiding voor de commotie is het feit dat Groningen en Assen met elkaar zijn verloofd en Leeuwarden buiten spel hebben gezet. Groningen en Assen werken namelijk aan de vorming van een stedelijk netwerk, waarbij deze steden in de toekomst steeds verder naar elkaar toegroeien. Ze doen dat ook omdat ze daarmee miljoenen subsidie van het Rijk denken te krijgen omdat minister Pronk de vorming van stedelijke netwerken bevordert. Leeuwarden wil ook graag in aanmerking komen voor die miljoenen en stelde voor om bij het stedelijk netwerk aan te haken. Maar Groningen en Assen stellen dat ze nauwelijks relaties hebben met het afgelegen Leeuwarden.
Er is nu een studie verricht door het TNO op verzoek van minister Pronk. Daaruit blijkt dat Leeuwarden inderdaad nauwelijks relaties heeft met Groningen en Assen. Friesland houdt echter vast aan haar pogingen een driehoeksrelatie te krijgen. Pronk moet deze zomer nu een Salomons-oordeel vellen.