nieuws

24 aug 2000, 00:12

Groningen dreigt jaren achterstand op te lopen in UMTS bereikbaarheid

Groningen dreigt pas veel later dan de Randstad bereikbaar te worden voor het nieuwe wonder der infornatie-techniek: UMTS. Dat is het supersnelle, draadloze internet waarmee binnen afzienbare tijd zelfs televisiebeelden draadloos naar uw handcomputertje verstuurd kunnen worden. Om UMTS te kunnen ontvangen zullen er nieuwe zenders geplaatst moeten worden. Die komen waarschijnlijk eerst in de Randstad en pas jaren later in het noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat betogen twee Groningse IT-specialisten. Het gaat om Roderic Evans, zelfstandig telecom consultant en Raymond Kruyer, directeur van het nieuwe media-adviesbureau Interact. Zij schreven een opmerkelijke bijdrage voor de opiniepagina van het Nieuwsblad van het Noorden van dinsdag 22 augustus
Het tweetal wijst er op dat er voor een ontvangst voor de nieuwe UMTS frequenties overal in het land nieuwe masten geplaatst moeten worden, om een optimaal landelijk bereik te krijgen. Volgens Kruyer en Evans leert de ervaring dat KPN, Libertel, Dutchtone, Ben en Telfort hun nieuwe netwerken eerst zullen inrichten ten behoeve van de Randstad, Utrecht en Brabant. Groningen en Limburg volgen pas het laatst. Dat zou betekenen dat Groningen niet in 2002 maar wellicht pas in 2007 UMTS kan ontvangen.
Dat zou fnuikend zijn voor de verdere ontwikkeling van Groningen als IT-stad. Het tweetal pleit er voor dat Groningen samen met een grote mobiele telecomfabrikant een lokaal dekkingsplan maakt, om een optimale bereikbaarheid zo snel mogelijk te realiseren. Daarmee wordt ook voorkomen dat telecombedrijven onderling moeten concurreren om de mooiste plekjes voor de masten. Daarom moet de lokale overheid zelf zo snel mogelijk de regie naar zich toe trekken. Als dat plan eenmaal klaar is, krijgt Groningen dan wellicht voorrang bij het ‘uitrollen’ van het nieuwe UMTS-systeem, aldus de twee publicisten.