nieuws

02 feb 2001, 00:12

Groningen bindt strijd aan tegen lichamelijke aftakeling burgers

De gemeente Groningen werkt aan een grootschalig programma om de lichamelijke aftakeling van de burgers af te remmen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de nota ‘Gezonder Zorgen’ trekt de gemeente ten strijde tegen virussen en dichtslibbende vaten, om onder meer de levensverwachting van de stad-Groningers te verlengen.
Bij de uitvoering van het programma zijn gemeentelijke diensten, zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties betrokken. Uitgangspunt is dat gezondheid wordt beïnvloed door factoren op andere terreinen dan alleen de gezondheidszorg. Van kindsaf aan moet het de burgers duidelijk gemaakt worden, dat bijvoorbeeld alcohol en tabak ongezond zijn. Preventie vormt een belangrijk element van het programma, net als extra aandacht voor de gezondheidszorg in achterstandswijken.
Nadat eerder bleek dat Groningers te dik zijn en hartinfarcten, CARA en vooral longkanker in de stad boven het gemiddelde scoren, is nu ook duidelijk dat veel inwoners van de gemeente lijden aan allerlei geslachtsziekten. Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen neemt toe onder homoseksuelen en allochtonen. Van de vijf belangrijkste oorzaken van sterfte komt in Groningen alleen beroerte minder voor dan het landelijk gemiddelde.
Campagnes blijken weinig effect meer te hebben. Groningen wil het kapitaal dat in dit soort acties verdwijnt daarom liever in bijvoorbeeld extra sportgelegenheden steken. Maar voorlopig roken, drinken en eten de Stadjers, zoals de inwoners van Groningen in de volksmond heten, meer dan de gemiddelde Nederlander. Het minder sporten houden ze daarentegen stug vol.