nieuws

21 feb 2001, 00:12

Groningen beleeft uiterst emotioneel referendum over Grote Markt

Satellietwagens staan in alle vroegte op de Grote Markt in Groningen. Uit de radio’s van bouwvakkers knallen geen arbeidsvitaminen, maar degelijke analyses van voor- en tegenstanders van een ambitieus plan om in het stadscentrum voor driehonderd miljoen gulden te verspijkeren. Het gemeente-voornemen houdt de gemoederen enorm bezig en is woensdag het lijdend voorwerp van een volksraadpleging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De weerstand tegen de geplande architectonische hoogstandjes is namelijk ongekend groot, vooral de aan het project verbonden parkeergarage onder de voor vele Groningers heilige Grote Markt heeft veel kwaad bloed gezet. In congrescentrum Het Tehuis in het centrum zorgt bureauvoorzitter Koos Vlap voor het correct verlopen van de stemprocedures, koffie en koekjes onder handbereik. ''Er wordt flink gediscussieerd'', vertelt hij. ''De opkomst is bovendien groter dan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen'', weet hij. Groningers laten zich de kans het uiterlijk van hun stad te bepalen, niet ontzeggen, zo blijkt al snel.
A.J. Kruijff loopt langs het huis van haar buurman en ziet tot haar schrik dat deze een groot ‘ja’ affiche achter zijn raam heeft ophangen. Ze klopt op zijn raam. ''Dat had ik niet van hem verwacht''. De buurman is de strijdlustige architect Pim Benus. ''Het is tijd voor beweging in de binnenstad'', zo verdedigt hij zijn impopulaire keuze. ''Het kan een prachtig project worden. Maar de verantwoordelijke wethouder heeft het plan zwak verdedigd en de Suske en Wiske-plaatjes waarmee het gepresenteerd is, hebben de zaak geen goed gedaan''.
Het argument dat de Martinitoren kan verzakken hoont hij weg. ''We bouwen vliegvelden in zee en de toren van Pisa zetten we nota bene recht. Dus die toren valt echt niet om''.