nieuws

03 jul 2001, 00:12

GroenLinks wil traumahelikopter naar Sontweg

GroenLinks is het niet eens met het voorstel om de traumahelikopter van het AZG permanent op het dak van dit ziekenhuis te plaatsen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een grote meerderheid van de raadscommissie steunde het plan wel en stemde daarmee in met het verlenen van een vergunning hiervoor. Voorwaarde is dat er niet meer dan drie vluchten per dag mogen komen terwijl het AZG om een vergunning had gevraagd voor vier vluchten per dag. GroenLinks wil nu nogmaals over de vergunning praten.
GroenLinks vindt het bezwaarlijk dat de traumahelikopter niet vaker dan drie keer per dag mag vliegen terwijl er situaties kunnen ontstaan waarbij de helikopter vaker nodig is. Om dergelijke situaties te voorkomen wil GroenLinks dat de helikopter wordt gestald bij de brandweerkazerne aan de Sontweg. Vanaf deze locatie mag vermoedelijk wel vier keer per dag worden gevlogen. Als er vanaf de Sontweg wordt gevlogen, hebben de omwonenden van het AZG bovendien veel minder geluidsoverlast. Ook dit is in de ogen van GroenLinks een voordeel.
Wel stelt GroenLinks de voorwaarde dat het Mobiel Medisch Team permanent aanwezig is in de kazerne aan de Sontweg. Op deze manier is de hulpverlening aan de patiënt dan net zo snel aanwezig als bij stationering op het dak van het AZG. Voor de bedrijfsvoering van het AZG zou het wel nadelig zijn als de helikopter wordt gestationeerd aan de Sontweg.
Ook het rapport van de commissie Alders over de cafébrand in Volendam geeft GroenLinks aanleiding een andere locatie te prefereren. De commissie Alders geeft de voorkeur aan een paraatheid van 24 uur per dag van de vier helikopters in Nederland, mits er voorzieningen komen om ’s nachts veilig te vliegen. Het is volgens GroenLinks niet waarschijnlijk dat er ook voor ’s nachts een vergunning kan worden verleend.