nieuws

14 mei 2013, 11:11

GroenLinks wil piepschuim in Groningen gescheiden inzamelen

GroenLinks wil EPS-afval, zoals piepschuim of tempex, gescheiden inzamelen. Piepschuim blijft vaak achter na het uitpakken van aangeschafte apparaten en meubels. Het afval wordt daarna in de afvalbak gedeponeerd of als grof huishoudelijk afval naar het afvalbrengstation gebracht. De laatste jaren zijn er echter mogelijkheden gekomen om piepschuim als grondstof in te zetten bij de productie van nieuw piepschuim of voor hergebruik in bouwmaterialen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Piepschuim slokt veel volume van de gewone afvalbak op en wordt als grof huishoudelijk afval verbrand. Volgens GroenLinks is het gescheiden inzamelen van dit afval dan ook veel efficiënter en duurzamer. In verschillende gemeenten in Nederland lopen proefprojecten voor de aparte inzameling en recycling.

Inwoners van deze gemeenten, zoals Roermond en Nijmegen, kunnen hun schone en droge piepschuim afleveren bij het afvalbrengstation. Daar vandaan worden de verpakkingen gerecycled. De fractie heeft het college verzocht om ook in Groningen met de gescheiden inzameling aan de slag te gaan.