nieuws

09 mei 2001, 00:12

GroenLinks wil fascistoïde optredens in Oosterpoort verbieden

De fractie van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad vindt dat er een verbod moet komen op optredens in de Oosterpoort die fascistoïde of discriminatoire associaties oproepen. Dit naar aanleiding van de komst van de groep Zyklon vanavond in de Oosterpoort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Fractievoorzitter Karin Dekker vindt dat de kwestie van het optreden van de Noorse dead metal band Zyklon aan de orde gesteld moet worden in de gemeenteraad. Ze laat weten dat ze het in principe wel eens is met de beslissing van wethouder Pattje van cultuur om het optreden vanavond niet te verbieden. Pattje besloot dat gisteren omdat hem uit onderzoek was gebleken dat er geen termen gevonden konden worden die een verbod op optreden rechtvaardigen. Wel liet Pattje weten de naam van de band ‘walgelijk’ te vinden, maar geen mogelijkheden te zien om de te verbieden.
GroenLinks kan in deze overwegingen van het college van B en W meegaan, maar is het niet eens met de programmeur van de Oosterpoort, de heer Van Boven. Deze liet weten dat de Oosterpoort beslist geen zeggenschap wil hebben over kunstuitingen en kunst als autonoom te beschouwen. Daarom wil de Oosterpoort het optreden niet verbieden, hoe faliekant de medewerkers van de Oosterpoort zelf ook tegen extreem rechts uitingen zijn. Volgens Karin Dekker valt er op dat standpunt wel wat af te dingen. ‘Hoewel het niet in de eerste plaats aan de politiek is om te oordelen over de waarde van cultuuruitingen zouden we ons ook kunnen voorstellen dat je als gemeente Groningen een programmeerbeleid ontwikkelt waarin geen plaats is voor concerten die fascistoïde of discriminatoire associaties oproepen’, zo schrijft ze aan voorzitter Kouwenhoven van de raadscommissie cultuur. Bij de eerstkomende vergadering van die commissie wil ze de kwestie aan de orde stellen.