nieuws

28 mei 2001, 00:12

Grensconflict met Duitsland om mosselbank in Europees Parlement

Het conflict tussen Nederland en Duitsland om een mosselbank in de Dollard nabij Delfzijl komt nu ook aan de orde in het Europees Parlement.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Europese fractie van de Socialistische Partij vraagt de Europese Commissie om opheldering over het grensconflict tussen Nederland en Duitsland in de Eemsmond. Europarlementariƫr Erik Meijer (SP) wil een oplossing voor het conflict om te voorkomen dat de natuur in dit gebied nog verder geplunderd wordt.
Het Duitse Fischereiamt gaf onlangs toestemming aan een Duits mosselbedrijf om in de Eemsmond op mosselen te vissen, terwijl het volgens de Nederlandse opvatting een beschermd natuurgebied betreft. Het gebied, een droogvallende plaat genaamd Hond, nabij Delfzijl, wordt door zowel Duitsland als Nederland als eigen grondgebied geclaimd. De zeggenschap over het gebied is geregeld in het Eems-Dollard verdrag uit 1960 en een milieuprotocol uit 1996. Naar aanleiding van deze verdragen heeft Nederland wettelijke regelingen getroffen om droogvallende platen in het gebied te beschermen en voor visserij gesloten te verklaren. Duitsland heeft dat echter nog niet gedaan. Volgens Meijer wordt door de onduidelijkheid over de ligging van de grenzen de natuur geroofd en verkocht. ,,Het is aan de Europese Commissie zich hierover uit te spreken. We willen duidelijkheid. Het kan niet zo zijn dat Nederland het gebied als natuurgebied beschermt, terwijl Duitsland toestaat dat het leeggevist wordt," aldus Meijer. Staatssecretaris G. Faber van Landbouw, Natuur en Visserij verklaarde eerder het onbegrijpelijk te vinden dat de Duitse vissers toestemming hebben gekregen in het omstreden grensgebied op mossels te vissen.