nieuws

04 dec 2000, 00:12

Gregoriaans weekend in Groningen

Groningen is dit weekend in de ban van het Gregoriaans, de bekende kerkelijke zangstijl. Deze bijzondere zangvorm, die ontstond in de eerste eeuwen van onze jaartelling, wint aan populariteit. Een Gregoriaanse CD stond recent zelfs hoog in de hitlijsten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De muzieksoort ontstond in de vierde eeuw en is geworteld in de joodse, Griekse en Latijnse liturgische muziek. De stijl is zeer herkenbaar; een enkele tekst- of melodielijn wordt gezongen door een of meerdere stemmen. ‘’In deze tijden van stress ervaren mensen deze muziek als ontspannend’’, zegt dirigent-componist Chris Fictoor van de Katholieke Oratorium Vereniging. ‘’En niet alleen ouderen’’, benadrukt hij. ‘’Ook jonge mensen, studenten bijvoorbeeld, hebben er belangstelling voor.’’
Onder de noemer ‘Het Woord Zingt’ klinkt deze muziek zaterdag en zondag in het Groningse cultureel centrum De Oosterpoort en de Jozefkerk. Belangstellenden kunnen luisteren naar koren en een workshop volgen. Tijdens een symposium komt zondagmiddag de historische betekenis aan de orde.