nieuws

09 mei 2001, 00:12

Greenaway verdedigt omstreden tentoonstelling Hel en hemel in hol van de leeuw

De wereldberoemde kunstenaar Peter Greenaway komt naar Groningen om zijn tentoonstelling in het Groninger Museum, die fel is bekritiseerd, te verdedigen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kunstenaar Peter Greenaway komt zijn tentoonstelling Hel en hemel in het Groninger Museum verdedigen. Dit naar aanleiding van de soms felle kritiek op vorm en inhoud van de expositie. De tentoonstelling over de Middeleeuwen in het Noorden, die tot dusverre 20.000 bezoekers trok, is omstreden. Het is voor het eerst dat de kunstenaar op deze manier zijn werk en visie verdedigt, aldus een museumwoordvoerder. Greenaway gaat de verbale strijd met zijn critici zondag 20 mei aan. Het museum noemt de tentoonstelling een theatrale, filmische omgeving waarin de bezoeker het belangrijke vraagstuk van de Middeleeuwen hel of hemel? aan den lijve ervaart. Critici vinden dat juist deze theatrale vorm de inhoud overschaduwt en dat die inhoud nietszeggend is. Sommige cultuurliefhebbers vinden de tentoongestelde objecten bovendien van onvoldoende kwaliteit om de hype eromheen te rechtvaardigen.
Ook een groep evangelisten toonde zich ontevreden. Daarom bad zij vorige week bij het museumgebouw voor de kunstenaar en de bezoekers van de expositie. De christenen vinden de tentoonstelling godslasterlijk, onder meer omdat die het bestaan van de hel zou ontkennen.
Greenaway verwierf grote bekendheid als regisseur van films als The cook, the thief, his wife and her lover en The pillow book. Hij ontwierp eerder grote tentoonstellingen in onder meer Bologna en Malmö.