nieuws

22 mei 2001, 00:12

Goochelaars passen jubileumcongres aan na overlijden Ross

Het programma van het jaarlijkse Congres voor de Goochelkunst dat de Nederlandse Magische Unie (NMU) het komend weekend in Stadskanaal organiseert, wordt aangepast na de dood van de tweevoudig wereldkampioen goochelen Richard Ross.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De magiër overleed zondag in zijn woonplaats Bennebroek. Ross zou donderdag op de openingsavond zijn wereldberoemde ringenact opvoeren.
,,Alle deelnemers aan het congres krijgen de kans vrijdagmiddag bij zijn crematie aanwezig te zijn’’, bevestigt woordvoerder K. van Noort van de goochelaarsunie. Op het congres in theater Geert Teis komen meer dan driehonderd Nederlandse goochelaars bijeen om het vijftigjarig lustrum van de vereniging te vieren. ,,Vrijwel iedereen in het wereldje was meer of minder bevriend met Ross’’, aldus Van Noort. ,,De impact die zijn dood op collega’s heeft is onvoorstelbaar.’’ Een aantal van de zeven vakjuryleden die gedurende het drie dagen durende congres de acts zouden gadeslaan moeten worden vervangen. Vele van hen waren nauw bevriend van Ross.
Toch overweegt de NMU niet het evenement af te lasten. ,,Hij had zelf gewild dat de show doorging’’, weet Van Noort. In overleg met Ross’ vrouw Veronique is besloten het gala dat vrijdag plaatsvindt aan de overleden magiër op te dragen. Ook de kinderjurycompetitie die zaterdagmiddag worden gehouden, gaat gewoon door. Ross zou bij deze onderdelen eregast zijn.
De goochelaar nam onlangs nog de Magic Fellow Awardship in ontvangst in de Verenigde Staten. Deze prijs geldt als de hoogste internationale onderscheiding voor beroepsgoochelaars.