nieuws

04 nov 2001, 00:12

Gironingen kost stad vier miljoen gulden

De gemeente Groningen zal maximaal vier miljoen gulden bijdragen aan Gironingen, de start van de Giro d’Italia. Dat zei wethouder Wicher Pattje gisteren tijdens de raadscommissie financiën.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerst was er nog sprake van een gemeentelijke bijdrage van één miljoen gulden. Volgens wethouder Pattje is er echter geen sprake van een stijging van de kosten. ,,Die één miljoen gulden is alleen het bedrag voor de organisatie van het wielerevenement zelf. Daar is niks bijgekomen”, aldus Pattje.
Naast die één miljoen gulden maakt de gemeente extra kosten die voorheen niet werden meebegroot, maar sinds het concert van de Tina Turner wel. ,,Zo weten we vooraf beter hoeveel een evenement totaal gaat kosten”, zegt Pattje, Het gaat om extra uitgaven van maximaal 1,2 miljoen gulden van verschillende gemeentelijke diensten, zoals de politie en de milieudienst. Van dit geld wordt het wegdek van het parcours ook verbeterd.
Daarnaast moet de gemeente marktkooplieden en de kermis maximaal 1,1 miljoen gulden betalen voor gederfde inkomsten. Tot slot heeft de gemeente besloten één miljoen gulden opzij te leggen voor een cultureel programma ten tijde van de Gironingen.
Wat denkt Groningen terug te krijgen voor die investering van maximaal 4,3 miljoen gulden? Vooral aandacht. ,,Naast het wielerevenement zelf, verwachten we veel aandacht op televisie te krijgen, zowel nationaal als internationaal. Dat is goed voor de stad. Ook zal de Groningse middenstand ongetwijfeld erg goede zaken doen’’, meent Pattje.
GroenLinks denkt dat de kosten tot zeven miljoen gulden kunnen oplopen, maar Pattje bestrijdt dat. ,,Wij zullen simpelweg niet meer betalen en dat weet de organisatie van Gironingen ook.”