nieuws

01 feb 2001, 00:12

GGz Groningen gaat Van Mesdagkliniek leiden

De Van Mesdagkliniek in Groningen staat vanaf donderdag onder de directe leiding van Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De raad van bestuur van GGz neemt alle directietaken over van de interimdirectie die de kliniek het afgelopen jaar bestuurde. De huidige voorzitter van de raad van bestuur van de GGz J.C. Hoevenaar is de nieuwe algemeen directeur. Het instituut blijft een rijksinrichting onder de verantwoordelijkheid van de minister van justitie.
Ruim een jaar geleden kwam de instelling voor forensische psychiatrie in het nieuws, nadat er grote onrust was ontstaan onder zowel het personeel als de behandelde cliënten. Om de ernstige problemen het hoofd te bieden werd een interim-directeur aangesteld die orde op zaken moest stellen. Uit een rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid bleek dat de toestand inmiddels is verbeterd. Een reorganisatie waarbij uiteindelijk een derde van het personeel zal worden vervangen is nog in volle gang.
Het Ministerie van Justitie overweegt alle tbs-klinieken in het land onder te brengen bij GGz’s. Een commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris A. Kosto onderzoekt de mogelijkheden om dit mogelijk te maken. Minister Korthals (Justitie) schreef recentelijk in een brief aan de Tweede Kamer dat de verschillende tbs-instellingen lange tijd te geïsoleerd hebben gewerkt. De Van Mesdag vormt nu een onderdeel van GGz Groningen en vormt daarmee de voorhoede van dit voornemen.