nieuws

22 jul 2000, 00:12

GGD komt met ‘witte fietsenplan’ voor scootmobiel

De GGD in Groningen heeft een ‘witte fietsenplan’ gemaakt voor de scootmobiel die razend populair aan het worden is bij ouderen en gehandicapten. Het plan is bedacht naar het voorbeeld van de provo’s die in de jaren zestig in Amsterdam wit geverfde fietsen plaatsten die door iedereen gebruikt konden worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De scootmobiel rukt onverbiddelijk op in het stadsbeeld. Ze zijn gemakkelijker en goedkoper dan electrische rolstoelen vroeger. Maar toch kosten ze nog zo’n zevenduizend gulden per stuk. De GGD verstrekte vorig jaar alleen al in Groningen zevenhonderd scootmobielen en heeft voor 9,2 miljoen gulden aan dergelijke wagentjes ‘uit staan’. De GGD wil die kosten niet verder laten stijgen.
Daarom heeft de GGD nu een ‘scoot-pool’ ontwikkeld. Deze houdt, net als het witte fietsenplan, in dat niet meer alle individuele gehandicapten een scootmobiel krijgen. In plaats daarvan plaatsen ze een aantal van de mobielen bij verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Iedere bewoner die er even uit wil, kan dan een scootmobiel uit de ‘scoot-pool’ pakken.