nieuws

23 jan 2001, 00:12

GGD Groningen onderzoekt 1600 cafébezoekers op tbc

De GGD in Groningen heeft maandagavond ongeveer 1600 cafébezoekers getest op tuberculose (tbc). De bezoekers kunnen besmet zijn door een voormalig medewerker van het café, bij wie eind vorig jaar open tbc werd vastgesteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Honderden mensen stonden in de rij in het GGD-pand. Er was rekening gehouden met deze enorme opkomst, aldus een woordvoerder. Cafébezoekers die een bezoek aan de gelegenheid brachten tussen 1 januari en 23 november 2000 zijn met krantenadvertenties en posters opgeroepen zich te melden.
Wie zich liet testen kreeg een kleine hoeveelheid vloeistof in de onderarm gespoten. Donderdag is de uitslag van deze testjes bekend, aldus tbc-arts T. Bosje van de Hulpverleningsdienst Groningen. Als er na drie dagen een reactie heeft plaatsgevonden heeft er besmetting plaatsgevonden.
Bij de barman van het café Paard van Troje werd onlangs TBC geconstateerd. Uit onderzoek van de GGD bleek dat hij inmiddels zeventien personen in zijn directe omgeving heeft besmet, onder wie een aantal personeelsleden van het café.
Open tbc is een besmettelijke vorm van longontsteking die gepaard gaat met hoesten, gewichtsverlies, moeheid en soms koorts. Door hoesten wordt de besmetting overgebracht. Tbc is met een medicijnenkuur in een half jaar goed te behandelen. De patiënt mag in die tijd onder meer geen alcohol gebruiken.