nieuws

01 mrt 2014, 11:11

Gezocht: fietsdocenten in Groningen

De Fietsschool van de Fietsersbond is op zoek naar ervaren, enthousiaste fietsers die hun kennis en ervaring willen delen met  andere beginnende of onervaren fietsers. De Fietsersbond biedt kandidaten een gratis 2-daagse opleiding tot fietsdocent aan de Fietsschool.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De  fietsdocent leert mensen fietsen en helpt anderen om  veiliger  en/of  langer te blijven fietsen. Naast de theorie binnen, is er ook een belangrijk praktijkgedeelte buiten. Het werk is afwisselend met verschillende doelgroepen, onder andere basisschoolkinderen, leerlingen VO onderwijs, senioren, buitenlandse studenten en nieuwe Nederlanders.

 

We zijn op zoek naar vrijwilligers die als fietsdocent aan de slag willen in de noordelijke provincies. De Fietsschool organiseert hier fietslessen aan verschillende groepen van jong tot oud. Doel van de fietslessen is de deelnemers beter technisch te leren fietsen, maar ook verkeersinzicht, vertrouwen, plezier, en allerlei praktische aspecten van het fietsen komen aan bod. Vooral de E-bike dagen voor senioren zijn erg populair.

De Fietsschool werkt aan een netwerk van (voornamelijk vrijwillige) fietsdocenten verspreid over heel Nederland. We zijn nu op zoek naar nieuwe enthousiaste fietsdocenten (woonachtig in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel) die o.a. in Friesland en Groningen aan de slag willen gaan.

 

Naar wie is de Fietsersbond op zoek? Naast affiniteit voor het fietsen, is het belangrijk dat de aankomende fietsdocenten enige ervaring hebben met het werken met groepen en een presentatie kunnen geven. Andere criteria zijn gemakkelijk communiceren, enthousiasme voor het fietsen en tijd uiteraard.

 

Tijdens een tweedaagse opleiding in Drachten (21 maart en 4 april 2014) leren de aspirant fietsdocenten fietsvaardigheidslessen te  geven aan verschillende groepen, zoals senioren, kinderen en  beginnende volwassen fietsers. In de opleiding is ook  aandacht voor de verkeersregels en (lastige en gevaarlijke) verkeerssituaties. Naast de theorie doen de aspirant fietsdocenten meteen ook praktijkervaring op, door mee te lopen met ervaren fietsdocenten.

Na afronding van theorie en praktijk  kunnen de docenten vanaf mei zelfstandig aan de slag. De Fietsschool coördineert en organiseert de fietslessen  aan de verschillende  doelgroepen. Fietsdocenten ontvangen  een vrijwilligersvergoeding van 36 euro per dag.

 

Op www.fietsersbond.nl/doe-mee staat een uitgebreid functieprofiel.