nieuws

01 aug 2001, 00:12

Geweld tegen straatprostituees landelijk in kaart gebracht

Er komt een landelijk onderzoek naar geweld tegen straatprostituees. Het moet duidelijk maken hoeveel geweld er tegen prostituees plaatsvindt en hoe er bijvoorbeeld tegen daders, vaak klanten, kan worden opgetreden. Het initiatief is genomen door het straatprostitutieproject in Groningen, een instantie die deel uitmaakt van de ambulante verslavingszorg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het is de bedoeling om met behulp van de landelijke gegevens nieuwe maatregelen te ontwikkelen,’’ aldus teamhoofd M. Stuut. Ze wil het cijfermatige onderzoek in augustus verrichten, zodat al vanaf september maatregelen kunnen worden getroffen.
De oproep tot het onderzoek komt na de recente gewelddadige dood van de Groningse prostituees Sascha Schenker en de Rotterdamse Dirkje Bosgra. In Groningen heerst grote onrust als gevolg van de moord op Schenker, die naakt in het water is gevonden. In de laatste acht jaar zijn zeven prostituees in Groningen vermoord, een is verdwenen.
Twee in Groningen opgeloste moorden op prostituees bleken door klanten te zijn gepleegd. De teamleider benadrukt dat ze ervaart dat de politie geweld tegen prostituees serieus neemt, maar dat die te maken heeft met problemen als juist de onwil tot het doen van aangifte.
De politie houdt het aantal geweldsdelicten in een bepaalde regio bij. ,,Maar in brede zin. We splitsen het niet op, dus hoeveel straatprostituees het slachtoffer zijn van geweld weten we niet,’’ aldus een woordvoerder van de Groninger politie. ,,Bovendien wordt lang niet alle geweld aangegeven’’, zegt Stuur. ,,En het is belangrijk dat vrouwen vaker aangifte doen van mishandeling, zodat de daders aangepakt kunnen worden. Op dit moment moeten de vrouwen maar incasseren. Het is tijd daar verandering in te brengen.''