nieuws

22 mrt 2013, 16:04

Gevangenis in Ter Apel blijft open

De gevangenis in Ter Apel blijft open. Dat melden verschillende bronnen via Twitter. Het personeel van de gevangenis is vrijdagmiddag geïnformeerd over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Teeven. Die gaat voor 340 miljoen snijden in het aantal cellen. De gevangenis in Hoogeveen gaat dicht en de gevangenissen in Veenhuizen worden vervangen door nieuwbouw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het aantal gevangeniscellen neemt de komende jaren met ruim 13 procent af. Over 5 jaar zijn er van de 12.595 plaatsen in de gevangenis nog 10.917 over. Het kabinet wil met de maatregelen 340 miljoen euro besparen op het gevangeniswezen. Ruim 3700 gevangenismedewerkers moeten op zoek naar ander werk.

Op dertig plekken gaan gevangenissen of tbs-klinieken dicht. De Bijlmerbajes in Amsterdam sluit, evenals een aantal oude koepelgevangenissen. Meer dan de helft van alle gevangenen zal een cel moeten gaan delen met andere gevangenen. Tbs'ers moeten eerder naar goedkopere en lichtere zorg. Er gaat meer met enkelbanden gewerkt worden en verloven worden aan banden gelegd.

De gevangenis in Ter Apel stond eerder nog op de nominatie om te worden gesloten. Teeven liet weten dat hij rekening heeft gehouden met gebieden waar krimp is.