nieuws

28 jun 2001, 00:12

Getergde Groningse topcouturier rondt examenstukken tijdig af

De vlag kan uit in huize De Bie in Haren: zoon Victor is na veel bloed, zweet en tranen toch geslaagd voor zijn eindexamen aan de Amsterdamse Rietveldacademie. De 24-jarige couturier, die vorige week nog werd genomineerd voor de prestigieuze Frans Molenaarprijs, kwam ernstig in de problemen toen zijn vader per ongeluk een groot deel van zijn afstudeerwerk weg gaf aan een goed doel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betrof twee outfits plus een handgemaakte couturerok, met een materiaal en ontwerpwaarde van minimaal tienduizend gulden. De kledingstukken vielen ondanks verwoede pogingen niet meer te traceren.
De jongen werkte twee weken lang dag en nacht om de ontwerpen te vervangen. De nieuwe werken zijn overigens geen replica’s van wat verloren ging. ,,In zulke korte tijd kon ik niet meer de juiste stoffen krijgen, dus moest ik gebruiken wat ik toevallig nog had liggen”, aldus de jonge couturier. ,,Kwalitatief was het eigenlijk nog beter dan wat ik had; waarschijnlijk presteer ik beter onder druk.’’ Ook de examencommissie van de Rietveld was onder de indruk. ,,Victor is mode’’, aldus de examinatoren.
De Bie verhuist binnenkort naar Antwerpen, waar hij werk in de modebranche hoopt te vinden.