nieuws

02 aug 2001, 00:12

Getergde buren willen regeling voor blaffende Rottweilers

Een zogeheten kennelregeling voor de blaffende en stinkende Rottweilers van de buren. Die maatregel, zoals een omgangsregeling met kinderen tussen gescheiden ouders, kan volgens advocaat G. Breuker de oplossing zijn in een ernstig burenconflict in het Groningse Oostwold.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Oorzaak van de ruzie zijn de zeven Rottweilers van A. Izeboud. Zijn buren, C. Heineman en diens vriendin, worden stapelgek van het voortdurend geblaf en de stank van urine en uitwerpselen vanuit de kennels die tegen hun tuin aanstaan, aldus de advocaat. Bij de kennelregeling zouden de honden op werkdagen van acht tot vijf uur in de kennel mogen, op zaterdag van tien tot twee en op zon- en feestdagen van twaalf tot twee. Verder moeten ze binnenblijven.
Hondeneigenaar Izeboud wijt het geblaf van zijn dieren aan provocaties van de buren. Hij maakt zijn kennels dagelijks schoon. Zijn topreu Boy van de Paddenburcht, die volgens de buren de aanstichter van het kwaad is, zou behalve de mooiste ook juist de liefste van allemaal zijn. Hij zegt verder regelmatig met de auto naar het bos te gaan om zijn dieren uit te laten.
Advocaat Breuker overlegde de rechter namens zijn cliƫnten een rapport waaruit zou blijken dat hondengeblaf minstens twee keer zoveel lawaai produceert als hanengekraai en daarom niet getolereerd kan worden. Maar de advocaat van Izeboud, G. Versteegh, kwam met een notitie van de gemeente Scheemda die geen enkele overlast constateerde. Beide partijen zeggen alle andere buren aan hun zijde te weten.
Op aandringen van de rechter om onderling een oplossing te zoeken kwam Breuker met zijn voorstel tot een kennelregeling. Als voor 8 augustus geen oplossing is bereikt zal de rechter alsnog vonnis wijzen. (ANP)