nieuws

19 sep 2001, 00:12

Gerardjan Rijnders wint Hendrik de Vriesprijs van gemeente Groningen

Theatermaker Gerardjan Rijnders heeft de Hendrik de Vriesprijs 2001 gewonnen. De jury van deze cultuurprijs van de gemeente Groningen noemt Rijnders één van de meest invloedrijke toneelvernieuwers van de laatste decennia. De winnaar krijgt zijn prijs 6 oktober uitgereikt. Eerder won Rijnders tweemaal de Albert van Dalsumprijs (1977 en 1988) en de Theaterfestival Prijs in 2000. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 gulden verbonden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Auteur en regisseur Rijnders krijgt de prijs voor zijn bijzondere verdiensten. ,,De jury acht zijn werk bijzonder vanwege de doorwrochte benadering en de compromisloze uitwerking van zijn voorstellingen,’’ maakte de gemeente dinsdag bekend. Hij is sinds 1987 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. ,,Dit gezelschap staat bekend om haar producties van zowel klassiek als modern repertoire, meestal van een artistiek hoog niveau en dikwijls spraakmakend, niet in de laatste plaats door de zogenaamde montagevoorstellingen van Gerardjan Rijnders zelf.’’
De Hendrik de Vriesprijs werd in 1986 ingesteld ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de Groningse kunstenaar. De prijs was jarenlang bedoeld voor jong talent, maar met ingang van die jaar is dit veranderd. Nu wordt de prijs eens in de vijf jaar vergeven aan een scheppende kunstenaar van nationale of internationale faam, die net als Hendrik de Vries op meerdere terreinen actief is, aldus de gemeente.