nieuws

10 feb 2001, 00:12

GeovéRZG ongelukkig met actie Duitse tandartsen

Zorgverzekeraar GeovéRZG in Groningen is niet gelukkig met een actie van de zelfstandige Duitse artsen om Nederlanders in Duitsland te bewegen in Duitsland naar de tandarts te gaan. De Duitse tandartsen hopen daarmee hun overbelaste Nederlandse collega’s te ontlasten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘We zijn wel blij met het feit dat de Duitse tandartsen bij willen springen, maar het was veel beter geweest om dat in overleg met ons als zorgverzekeraar te doen’, aldus woordvoerder mevr. J. Kooi.
Duitse tandartsen in de grensstreek met Groningen maken reclame voor het feit dat zij Nederlandse patiënten kunnen behandelen. Volgens de Duitse tandartsen kunnen de Nederlanders gewoon contant betalen voor een behandeling in Duitsland, en de nota vervolgens bij hun eigen ziekenfonds of ziektekostenverzekeraar in Nederland indienen.
De Duitse tandartsen, verenigd in de Vereniging van Onafhankelijke Tandartsen (VUV) laten sinds begin deze maand in grensplaatsen als Leer en Aschendorf-Hümmling folders aanbieden aan Nederlandse toeristen waarin ze wijzen op de behandelmethodes. Ook hebben ze een website geopend met informatie voor Nederlanders (www.tandarts.de) Volgens voorzitter mevr. Kaschner van de VuV is het niet de bedoeling om reclame te gaan maken in Nederland zelf. 'We willen niet concurreren met onze Nederlandse collega''s'' Volgens de Duitse tandartsen maken ze in Duitsland uitsluitend wat reclame om hun overbelaste Nederlandse collega's te ontlasten. In het gebied oost-Groningen zijn er momenteel elf tandartsenpraktijken te weinig.
GeovéRZG wijst er op dat tandartskosten in het kader van het ziekenfonds alleen vergoed mogen worden aan tandartsen met wie de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. GeovéRZG vindt het een prima idee om Duitse tandartsen in te schakelen, en daarom heeft de verzekeraar inmiddels al contracten afgesloten met zes Duitse tandartsen. ‘Dat betekent dus dat wij niet de tandarts-nota’s van willekeurige tandartsen uit Duitsland vergoeden. Wij raden patiënten die zich in Duitsland willen laten behandelen dan ook aan eerst even met ons contact op te nemen over de vraag of wij met de bewuste tandarts een contract hebben afgesloten’. Wie zo maar bij een Duitse tandarts binnen stapt, loopt het risico dat de kosten van de behandeling niet worden vergoed, aldus GeovéRZG.