nieuws

18 jun 2009, 08:08

Gemeenteraad stemt in met Forum en tram

De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met de bouwplannen voor het Groninger Forum en de oostwand van de Grote Markt. Ook met het voorgestelde tracé voor de Regiotram heeft de raad ingestemd. Dat betekent dat de tram door de Oosterstraat naar de Grote Markt rijdt, en van daaruit naar Zernike gaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Stadspartij stemde zowel tegen de bouw van het Forum als tegen het tracé van de tram. De VVD was tegen het Forum. Reden is dat de partijen het financiële risico te groot vinden omdat er geen sterke commerciële partners zouden zijn. Volgens wethouder Frank de Vries is er onder meer contact met GasTerra en de ING.

Voor de aanleg van de tram is 300 miljoen euro beschikbaar. Dit geld zal afkomstig zijn van twaalf gemeenten in de regio Groningen-Assen, de Stad, de provincie en de Zuiderzeelijngelden. De bouw van het Groninger Forum gaat 170 miljoen euro kosten. Dat wordt betaald door de gemeente, uit de Zuiderzeelijngelden en uit de opbrengsten van de parkeergarage onder het Forum. Bovendien is er Europese subsidie aangevraagd.