nieuws

02 okt 2000, 00:12

Gemeente wil meer vrijheid bij milieubeleid

De gemeente Groningen wil meer vrijheid bij de aanpak van milieuproblemen en niet langer aan de leiband lopen van de Rijksoverheid. Dit stelt milieuwethouder Paas.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij presenteerde vanmorgen het plan ‘Lokaal Gewogen’. Hierin wordt beschreven wat de gemeente in de komende vier jaar op milieugebied wil bereiken. Volgens de wethouder zijn de voorschriften van het rijk voor de uitvoering van het milieubeleid soms onhaalbaar. Het halen van geluidsnormen is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk, stelt de wethouder.
Milieunormen zouden flexibeler moeten zijn. ‘Er is een verschil tussen acceptabele geluidsoverlast in bijvoorbeeld het centrum of elders’, meent hij. ‘Sommige mensen willen best naast een snelweg wonen, want dan gebeurt er wat voor de deur. Nu wordt er soms niet gebouwd, omdat het lawaai aan de gevel net iets te hard is.’
Met deze afwijking van het landelijke beleid komt Groningen opnieuw in beeld als een eigenzinnige gemeente, nadat eerder het staken van het scheiden van het GFT-afval opzien baarde. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld in het nieuwe plan wordt gestoken.