nieuws

26 jun 2009, 08:08

Gemeente ontkent onterechte declaraties B en W

De gemeente Groningen ontkent dat het college van B en W enkele duizenden euro’s onterecht zou hebben gedeclareerd, zoals RTL Nieuws meldt. Volgens RTL Nieuws zouden de burgemeester en wethouders (on)kosten die ze maken apart declareren, terwijl ze daarvoor eigenlijk hun onkostenvergoeding, die ze maandelijks krijgen, voor moeten aanspreken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen is de onkostenvergoeding die de leden van het college krijgen echter bedoeld voor persoonlijke uitgaven, zoals een pak of een stropdas. Daarnaast hebben B en W de beschikking over een creditcard waarmee ze lunches of etentjes met gasten mogen betalen. De zegsman benadrukt dat streng wordt toegezien op het gebruik van de creditcard. ,,De gemeentesecretaris houdt toezicht en moet voor elk bonnetje tekenen.”

 

Uit het overzicht dat RTL bij de gemeente opvroeg, blijkt dat Wallage in totaal zo’n 3000 euro declareerde, vooral voor kleine lunches. Bij de wethouders ging het om zo’n 8000 euro.

 

Stadspartij: geen reden voor onderzoek

Gemeenteraadslid Robert Prummel, fractievoorzitter van de oppositionele Stadspartij, ziet geen reden om vragen te stellen over de declaraties van B en W. Dat schrijft hij in zijn weblog in de DSG. Prummel:

“Ik ben benieuwd wie als eerste een politiek punt van de declaraties van ons College van Burgemeester en Wethouders zal maken. De Telegraaf beweert dat er met declaraties van alles mis is, Groningen wordt daarbij genoemd. Dat is zorgwekkend maar aan de andere kant is die Telegraaf (het financiële katern daargelaten) uiterst onbetrouwbaar.
Ik heb geen reden om een onderzoek in te stellen, uit gesprekken die ik eerder met de gemeentesecretaris voerde kreeg ik de indruk dat deze hoge ambtenaar de declaraties strikt controleerde. Moet ik nu een onderzoek vragen terwijl ik daarvoor geen enkele aanleiding heb? Is dat wel eerlijk? Ik ga er een nachtje over slapen...””’’

Meer politieke reacties: www.dsg.nl