nieuws

24 aug 2000, 00:12

‘Gemeente moet graven nabij Martinikerkhof met rust laten’

De gemeente Groningen moet de graven bij de Martinitoren met rust laten. Als er één argument is dat van doorslaggevende betekenis is in de discussie over de bouw van een parkeergarage, dan is dat het wel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat vindt de stad-Groningse Henny Wolthuis. Volgens haar zijn er diverse argumenten die pleiten tegen een parkeergarage onder de Grote Markt. Zo vindt zij de Grote Markt-noordzijde helemaal niet zo lelijk als gedacht. Maar dit, en andere argumenten tegen de garage, vallen wat haar betreft in het niet vergeleken met het argument van de graven. De gemeente moet de overledenen met rust laten, zo meent ze.
‘Ik heb begrepen dat er aan de voet van de Martinitoren, aan de Grote Markt-zijde, graven liggen opgestapeld tot tien verdiepingen. Al deze mensen hebben zich er de afgelopen eeuwen laten begraven in de verwachting dat ze er altijd zouden kunnen blijven liggen’, aldus Henny wolthuis. Deze mensen hebben daar bovendien voor betaald, zo meent ze. Wolthuis vindt daarom dat er uit respect voor de overledenen, maar vooral ook uit respect voor de religieuze overtuiging van deze mensen, niet gegraven mag worden aan de voet van de Martinitoren. ‘Geen parkeergarage, dus!’. U kun reageren op de stelling van mevr. Wolthuis op de speciale website van de gemeente Groningen, gewijd aan de plannen voor de