nieuws

05 jun 2013, 13:01

Gemeente koopt pand Oostwand en ziet nieuwe mogelijkheden

Gemeente koopt pand Oostwand en ziet nieuwe mogelijkheden

De gemeente Groningen heeft het pand gekocht dat op de hoek staat van de Grote Markt en de Poelestraat. Het pand heeft de gemeente 2,7 miljoen euro gekost. Volgens het gemeentebestuur ging het om een buitenkansje. De aankoop kan grote gevolgen hebben voor de invulling van de Oostwand.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door de aankoop komt er ruimte voor het realiseren van een groot winkelvolume in de Oostwand. Volgens wethouder Joost van Keulen is er veel vraag naar een pand met een groot winkeloppervlakte, zoals bijvoorbeeld de V&D tot zijn beschikking heeft. “In de stad Groningen hebben we daar niet veel van.”

De wens om dit hoekpand te verwerven was er al in 2004. De eigenaar van het pand had echter andere plannen en aankoop was niet mogelijk. De planontwikkeling van de Oostwand is hierdoor beïnvloed; zo werd besloten om vóór het pand langs te bouwen. Rond de zomer van 2012 is de gemeente benaderd door de eigenaar, hij wilde zich concentreren op zijn bezit in de Randstad en het Groningse pand afstoten.

Wethouder Dig Istha, verantwoordelijk voor het Groninger Forum en de Grote Markt Oostzijde:
“Na stevige onderhandelingen is het pand, tot onze grote tevredenheid, in handen van de gemeente gekomen. De mogelijkheid om in de Oostwand van de Grote Markt toonaangevende commerciële activiteiten te ontwikkelen, zijn hiermee aanzienlijk toegenomen.”

De aankoop is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van de Grote Markt, maar ook voor de aantrekkingskracht van en bedrijvigheid in het gehele oostelijk deel van de binnenstad. Zo verwacht het stadsbestuur dat nieuwe bedrijvigheid een positief effect heeft op de Oosterstraat. Ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed en de gemeente Groningen studeren op dit moment hard op de nieuwe mogelijkheden die zich nu voordoen.

Naast interesse van verschillende winkelketens in een plek aan de oostwand is er (nog steeds) belangstelling vanuit de hotelbranche. De gesprekken met deze partijen zijn in volle gang. De wethouders kunnen nog niet zeggen wie dat zijn.