nieuws

15 feb 2001, 00:12

Gemeente gaat brandveiligheid Groningse horeca strenger controleren

De gemeente Groningen gaat strenger controleren of de horeca in de binnenstad brandveilig is. De horecaondernemers worden in de toekomst niet alleen vaker bezocht, ook de controles zullen uitgebreider zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De horeca binnen de Diepenring kan rekenen op twee onaangekondigde bezoekjes per jaar, die zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden. Vanwege een gebrek aan mankracht schoten de controles er in het verleden bij in en waren ze te vluchtig. “Ze waren niet volgens het boekje”, erkent burgemeester Wallage. “Maar dat lag aan de capaciteitsproblemen.”
Om het verscherpte beleid mogelijk te maken gaat de gemeente gaat een extra controleur aanstellen. Wallage hoopt dat de controles een beter beeld geven van de brandveiligheid van de horeca in de binnenstad. Hij benadrukt dat de cafébrand in Volendam niet de aanleiding is van de verscherpte controles. “Daar wil ik een dikke streep onder zetten.”
Tegelijk met de strengere controles gaat de gemeente vaart zetten achter het verlenen van zogenaamde gebruiksvergunningen, die de brandveiligheid regelen. Door capaciteitsproblemen is de achterstand in de verlening van deze vergunningen opgelopen tot zes jaar. Tientallen scholen, winkels en kantoren beschikken hierdoor niet over deze wettelijk vereiste vergunning. Overigens doet Groningen het hiermee landelijk gezien niet eens slecht.
Wallage relativeert de cijfers door te stellen dat de brandgevaarlijkst panden allemaal over een gebruiksvergunning beschikken. Volgens hem zijn ‘de grote risico’s hierdoor adequaat afgedekt’.