nieuws

01 feb 2003, 00:12

Gemeente De Marne in de fout bij sloopvergunning boerderij gedeputeerde

De gemeente De Marne heeft fouten gemaakt bij het verstrekken van een sloopvergunning voor door de boerderij van de Groningse PvdA gedeputeerde Calon. Dat zegt de Vereniging Dorpsbelangen Zuurdijk. Die maakte gisteren bezwaar tegen het feit dat de boerderij van de gedeputeerde kon worden gesloopt, terwijl de sloopvergunning pas vijf maanden na die sloop werd afgegeven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kwestie kwam gisteravond aan de orde in een raadscommissie van de gemeente De Marne. Volgens die gemeente is de fout beslist niet gemaakt door de gedeputeerde maar door de gemeente. Volgens een artikel in het Dagblad van het Noorden van vrijdag liet gedeputeerde Calon zijn oude boerderij in Zuurdijk in mei vorig jaar slopen. Hij had al wel een bouwvergunning voor een nieuwe schuur, maar nog geen sloopvergunning gekregen van de gemeente De Marne.
De kwestie kwam gisteravond aan de orde tijdens een bijeenkomst van de bezwaarschriftencommissie in de gemeente De Marne. Tijdens die vergadering trok de gemeente De Marne het boetekleed aan en erkende procedurele fouten te hebben gemaakt. Want een dag voordat Calon met de sloop van zijn schuur begon belde hij de gemeent met de vraag of er een sloopvergunning zou komen. De dienstdoende ambtenaar verzekerde hem telefonisch dat de sloopvergunning voor elkaar was en zou komen.
Bovendien had de boerderij geen cultuurhistorische status, aldus de gemeente.
Maar de vereniging Dorpsbelangen Zuurdijk is het daar allemaal niet mee eens. Die vindt het vreemd dat de gedeputeerde niet met de sloop heeft gewacht tot na de officiƫle publicatie van de sloopvergunning. Ook vindt de vereniging het vreemd dat bomen rond de boerderij zijn omgehakt, zonder dat er een kapvergunning is aangevraagd. Woordvoerder E. Nienhuis zegt desgevraagd dat de gedeputeerde ook in zijn ogen formeel weinig valt te verwijten. 'Waar het ons om gaat is dat er fouten zijn gemaakt door de gemeente. Daardoor kon een boerderij, waarvan wij vinden dat die belangrijk was voor het dorpsgezicht, gesloopt worden en vervangen door een loods. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid van ons dorp', zegt Nienhuis. Volgens hem heeft de Dorpsvereniging er toch een bittere nasmaak aan overgehouden dat de boerderij gesloopt kon worden zonder dat de sloopvergunning was gepubliceerd. De vereniging eist nu herbouw van de gesloopte boerderij. Maar volgens de gemeente is dat beslist onmogelijk omdat er een rechtsgeldige vergunning was afgegeven voor de nieuwe loods.