nieuws

22 aug 2000, 00:12

Geen strafrechtelijk onderzoek psychiater Van Mesdag

Justitie gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar een psychiater van de Van Mesdag Kliniek, die drie jaar lang onbevoegd in deze tbs-kliniek werkte. Dat heeft het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM), beslist. Ook worden leidinggevenden van de Groningse kliniek niet voor deze zaak vervolgd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het OM is wel gebleken dat de psychiater H. van der T. vanaf eind 1994 onbevoegd zijn werkzaamheden in de Van Mesdag Kliniek heeft verricht. Daar staat een maximumstraf van drie maanden cel op.
Hoewel vervolgen mogelijk is, heeft justitie besloten om dat niet te doen. ,,Er zijn geen aanwijzingen dat de man bij zijn sollicitatie een valse hoedanigheid heeft aangenomen'', verduidelijkt het OM. Ook is hij volgens het college sinds november 1998 arbeidsongeschikt en daarom niet meer werkzaam als psychiater. Hij is nu teruggekeerd naar zijn vaderland Zweden en het ziet er volgens justitie niet naar uit dat de psychiater in de toekomst nog als arts in Nederland zal werken.
De wet bepaalt dat de arts zelf verantwoordelijk is voor de verplichte registratie. De werkgever kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Om die reden begint het OM ook geen strafrechtelijk onderzoek tegen de leiding van de Van Mesdag Kliniek.
Justitie stelde het onderzoek in nadat interim-directeur D. van Buren van de Groningse tbs-kliniek de ontbrekende registraties van de arts meldde. Van Buren zegt maandag blij te zijn dat hij de zaak terecht gemeld heeft. ,,Het is de verantwoordelijkheid van het OM wat ze er vervolgens mee doen.''
De Zweedse arts bracht tijdens zijn werkzaamheden bij de Van Mesdag ook adviezen uit of tbs-patiƫnten al dan niet klaar waren om weer in de maatschappij terug te keren. Dat hij daartoe niet bevoegd was, heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie geen gevolgen. ,,Een advies wordt altijd door een tweede psychiater getekend, vaak is dat een lid van de directie'', zegt de zegsman. ,,Dat is een extra waarborg.''
Voor elke tbs-patiƫnt wordt eens in de twee jaar bekeken of die weer op vrije voeten mag komen. ,,Omdat de arts al langer als twee jaar niet meer werkzaam in de Van Mesdag Kliniek is'', concludeert de justitiewoordvoerder, ,,zijn alle zaken weer opnieuw aan de orde gekomen en bekeken door andere psychiaters.''
Interim-directeur Van Buren wijst er nog op dat niemand uit zijn kliniek is vrijgekomen op advies van de omstreden psychiater.