nieuws

03 mei 2001, 00:12

Geen straf geëist tegen moeder die baby doodde

Een 29-jarige vrouw uit Harkstede die vorig jaar meteen na de geboorte haar baby heeft omgebracht, zal als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt niet worden gestraft. Officier van justitie J. van den Broek acht doodslag bewezen maar vroeg de rechtbank om T. S. te ontslaan van rechtsvervolging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij volgt daarmee het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat heeft vastgesteld dat de vrouw volledig ontoerekenbaar was toen ze haar baby doodde.
Een gynaecoloog van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) constateerde op 17 juni dat S., die daar met hevige bloedingen was binnengebracht, kort ervoor moest zijn bevallen. Omdat zij dat ontkende, werd contact opgenomen met haar ouders. Die ontdekten een babylijkje in een plastic zak in een afvalcontainer bij de woning. Sectie wees uit dat het jongetje door een aantal messteken in hals en borst om het leven was gebracht.
Omdat S. volgens de deskundigen het delict volledig verdringt is zij via een aantal verhoren in een speciale kinderstudio ondervraagd. Daaruit is gebleken dat zij wel wist dat ze zwanger was maar dit volledig verdrong. Ze was bang dat haar moeder en stiefvader haar uit huis zouden zetten.
Op het moment dat de weeën zich aandienden, waren haar ouders niet thuis. Omdat ze de geboorte pas weken later verwachtte, schreef ze haar buikpijn toe aan verkeerd voedsel. Toen de geboorte op het toilet plaatshad heeft ze het kind in paniek omgebracht en verstopt.
S. verscheen zelf niet op de zitting omdat de emotionele belasting te zwaar zou zijn. Zij is in februari op vrije voeten gesteld. De rechter doet 17 mei uitspraak. (ANP)