nieuws

21 aug 2001, 00:12

,,Gedumpte huisvarkens lopen de spuigaten uit’’

Het aantal huisvarkens in Nederland loopt de spuigaten uit. Hiervoor waarschuwen de Dierenbescherming en het varkensopvangcentrum ’t Swieneparredies in het Groningse Nieuw-Scheemda. Ze pleiten voor een strengere naleving van de wettelijke richtlijnen en een absoluut fokverbod op huisvarkens.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zij schatten het aantal in Nederland op tienduizend. De wet staat het houden van maximaal vier huisvarkens toe, het vervoeren van recreatiebiggen is echter verboden.
,,Zeker sinds de film ,,Babe’’ is het aantal huisvarkens enorm toegenomen in Nederland’’, merkt woordvoerder M. Wermer van de Dierenbescherming. ,,Op bruiloften krijgt het bruidspaar vaak als ludiek cadeau een varkentje. Dat is in eerste instantie leuk, maar zodra het dier de hondenmand ontgroeit, willen mensen er zo snel mogelijk weer van af.’’ Bovendien planten de dieren zich exponentieel voort.
Eigenaresse V. Sanders van ’t Swieneparredies wil de manier waarop met de huisvarkentjes wordt omgesprongen bij de politiek aanhangig maken. ,,Niemand lijkt zich iets aan te trekken van bijvoorbeeld het fok- of vervoersverbod op hobbyvarkens’’, stelt ze. ,,De dieren worden voor honderden guldens verhandeld en wanneer ze het aaibaarheidsstadium ontgroeien in een bos achtergelaten of op de snelweg uitgezet.’’
Volgens Sanders heeft vooral internet bijgedragen aan de groei van het aantal varkentjes in Nederland. ,,In Amerika kwam de trend om roze biggetjes als huisdier te houden eind jaren tachtig op’’, vertelt ze. ,,Elke soapster had er één in zijn achtertuin staan. Die afschuwelijke trend lijkt nu eindelijk Nederland te hebben bereikt.’’
’t Swieneparredies, het enige varkensasiel in Nederland, kan het aanbod van verwaarloosde diertjes niet meer aan en ziet zich bijna genoodzaakt nieuwe gasten maar in te laten slapen. Maandelijks worden er meer dan vijftig biggetjes voor onderdak aangeboden. ,,Ik vind het vreselijk om te zeggen, maar ik kan niet anders: mijn mogelijkheden kennen ook grenzen.