nieuws

04 apr 2013, 12:12

Kan fusie RTV Noord en OOG TV zorgen voor de gewenste verjonging bij Groninger omroep?

Provinciale Staten van Groningen lijken er in meerderheid voorstander van te zijn om de uitzendlicentie voor RTV Noord te verlengen. Maar wel is er in Provinciale Staten onbehagen over een verouderende achterban van RTV Noord. Diverse fracties zouden het een goede zaak vinden wanneer RTV Noord een jonger publiek probeert te bereiken, wellicht door samenwerking met concurrent IRTV, dat ook in de race is voor een uitzendlicentie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de Statencommissie Welzijn en Cultuur werd gisteren gesproken over het verlengen van de uitzendlicentie van RTV Noord. Tijdens dat debat bleek dat veel Statenleden de aanbieding van IRTV, dat aanzienlijk goedkoper denkt te kunnen werken, wel interessant vinden, maar vraagtekens zetten bij de haalbaarheid van die ambitie.
 

Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh (D66) zou graag zien dat beide concurrenten een vorm van samenwerking zouden kunnen vinden, maar hij liet weten dat hij zoiets niet van bovenaf kan regelen.

OOG TV

Overigens werd er in het debat niet gesproken over OOGTV. Deze stadsomroep voor Groningen lijkt wel een jonger, stedelijk, publiek te kunnen bereiken dan RTV Noord.

Maar omdat OOG wordt gefinancierd door de gemeente Groningen en zich niet mengde in de strijd om de uitzendlicentie, en daarom kwam de positie van die omroep niet aan de orde bij Provinciale Staten.

Daarom kwam de ogenschijnlijk toch ook zeer voor de hand liggende optie van een fusie of samenwerking van de twee Groningse publieke omroepen, OOG en RTV Noord, allebei gevestigd in de stad Groningen en allebei gefinancierd met publieke middelen, niet aan de orde.

Keuze

Woensdag 24 april zullen Provinciale Staten tijdens een plenaire vergadering de knoop moeten doorhakken.