nieuws

11 jun 2001, 00:12

Gedeputeerde Bleker opent Konditorei voor verstandelijk gehandicapten

Op vrijdag 1 juni a.s. wordt de nieuwe konditorei bij zorgcentrum De Heggerank feestelijk geopend. Er werken verstandelijk gehandicapten. Het is de eerste voorziening in zijn soort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is een gezamenlijk initiatief van NOVO en de Zorggroep Zuid-Groningen. Henk Bleker, gedeputeerde Welzijn en Zorg van de provincie Groningen, verricht om 10.45 uur de officiële openingshandeling. De Heggerank is een multifunctioneel zorgcentrum in het centrum van Musselkanaal. Er wordt verzorgingshuiszorg geboden en somatische verpleeghuiszorg. Daarnaast is er psychogeriatrische groepsverzorging en dagopvang. Ook wordt vanuit de Heggerank de thuiszorg geregeld. De Heggerank maakt deel uit van de Zorggroep Zuid-Groningen.
De ruimte op de begane grond is bij de Heggerank gevoegd en biedt nu plaats aan twee voorzieningen van NOVO: · een ouderensoos voor dagbesteding voor verstandelijk gehandicapte oudere mensen; · de konditorei. Daarnaast is het Consultatiebureau voor Ouder en Kindzorg er gevestigd. De konditorei is een werkproject voor verstandelijk gehandicapte cliënten van NOVO. Tevens zijn ook in het verzorgingshuis enkele NOVO-cliënten aan het werk. Exploitatie vindt plaats in samenhang met de keukenfunctie van de Heggerank. De konditorei richt zich niet alleen op de bewoners van de Heggerank, maar zeker ook op de vele zelfstandig wonende ouderen in de directe omgeving. Dat geldt uiteraard ook voor het winkelend publiek.
Door dit samenwerkingsproject kunnen verschillende groepen mensen elkaar op ongedwongen en natuurlijke wijze ontmoeten. Dit sluit aan op de visie van NOVO en De Zorggroep Zuid-Groningen, waarin sociale integratie een belangrijk uitgangspunt is. Het project is mede gerealiseerd dankzij de financiële steun van onder andere de provincie Groningen, de gemeente Stadskanaal, de Rabobank, de VSB bank, het Julianafonds, het Papefonds en de stichtingen Extra Zorg, Vrienden van De Heggerank en Vrienden van NOVO. Realisering van dit project biedt nog enkele andere voordelen: · De Heggerank had op de begane grond alleen een beperkte entree. Toezicht op de entree was lastig en de ruimte werd vooral ‘s avonds als onprettig en onveilig ervaren. Met de komst van NOVO is de receptie naar de begane grond verplaatst. De konditorei is aan de voorkant gesitueerd. Daarmee is een open, lichte, schone en veilige uitstraling gecreëerd. Een terras completeert dat beeld en biedt bij mooi weer ook de bewoners van de Heggerank een prettiger mogelijkheid om buiten te zitten. · Het centrum van Musselkanaal biedt weinig mogelijkheden rustig een kop koffie te drinken, een krantje te lezen en/of een praatje te maken. Op commerciële basis lijkt een dergelijke voorziening als ontmoetingsplek niet haalbaar, door de samenwerking kan dit wel. NOVO biedt al meer dan 30 jaar ondersteuning, begeleiding en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De ruim 850 medewerkers werken voor bijna 1200 kinderen en volwassenen. Dat gebeurt op meer dan 50 locaties in de provincie Groningen. De Zorggroep Zuid-Groningen biedt thuiszorg, verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg in de regio zuid-oost Groningen. Zo’n 1000 medewerkers bieden zorg aan ongeveer 500 bewoners en wekelijks aan 1250 thuiswonende cliënten. De zorg wordt georganiseerd vanuit de locaties Vlagtwedde, Ter Apel, Stadskanaal en Musselkanaal.