Nieuws

Gedenkplek Stille Strijd verlaat A-Kerkhof

Kaarsjes, foto’s, brieven en gedichten. Het beeld Stille Strijd, dat tot vandaag op het A-kerkhof in de stad Groningen staat, is afgelopen weken uitgegroeid tot een gedenkplek voor jongeren die zichzelf van het leven hebben beroofd.


Leestijd: 1 minuut

Het grote, knalgele beeld is 2,5 bij 4 meter groot. Het is een ineengedoken jongen die een opwekkende uitstraling geeft maar ondertussen somber en lusteloos is. De kunstenaar, Saskia Stolz, wil hiermee aandacht vragen voor jongeren die rondlopen met depressieve gevoelens maar er niet over durven te praten. Zij voeren een stille strijd.

Het beeld stond sinds 14 januari op het A-Kerkhof in de stad. In die tijd is het verworden tot een gedenkplek voor jongeren die om het leven zijn gekomen door zelfdoding, zo bewijzen de lieve kaartjes, bloemen en knuffels die nabestaanden bij het beeld hebben neergelegd.

Het kunstwerk reist door heel Nederland om aandacht te vragen voor depressiviteit onder jongeren. Vandaag vertrekt het beeld naar zijn volgende bestemming; de gemeente Súdwest-Fryslân.