Nieuws

Gasunie voert recordhoeveelheid aardgas door naar Engeland

Groningen neemt steeds meer de positie in van scharnierpunt in de doorvoer van aardgas van Duitsland en Rusland naar Engeland.


Leestijd: 1 minuut

De Gasunie heeft op 6 december nl. een recordhoeveelheid van 38 miljoen m3 aardgas uit het buitenland via het grenspunt Oude Statenzijl naar het netwerk van GTS doorgevoerd. Dat is bijna 50% meer dan het vorige recordvolume in april 2008.

Het grenspunt Oude Statenzijl is een verbinding tussen de landelijk netbeheerders Gasunie Deutschland en Gasunie Transport Services (GTS), beide dochterbedrijven van Gasunie. Via het Nederlandse netwerk van GTS vindt het grootste deel van dit gas zich een weg naar het Verenigd Koninkrijk, via de BBL-transportleiding tussen Nederland en Engeland en routes via België.

Doordat de infrastructuur van Gasunie voldoende capaciteit heeft en goed is aangesloten op de internationale gasstromen, kan Gasunie een belangrijke bijdrage leveren aan de leveringszekerheid in Groot-Brittannië.

De gasvraag in Engeland is onder invloed van de koudeperiode momenteel hoog. De Britse binnenlandse gasvoorraden lopen langzaam terug waardoor zij in toenemende mate aardgas moeten importeren om aan de eigen energiebehoefte te voldoen.

‘Nederland doorvoerland’

Annie Krist, CEO van landelijk netbeheerder GTS: ‘We zien dat buitenlandse gasstromen zich steeds vaker een weg vinden door het Nederlandse netwerk. Dit bewijst dat Nederland een echt knooppunt is geworden. We plukken nu de vruchten van wat wij de afgelopen jaren in Nederland aan internationale aansluitingen hebben opgebouwd. Zowel in de aanvoer van gas als ook in de doorvoer ervan.’