nieuws

16 aug 2000, 00:12

Gasunie verwacht ondanks vrije energiemarkt geen daling gasprijzen

De Gasunie verwacht dat ook na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 de gasrekening voor huishoudens nauwelijks zal dalen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Er zijn maar vier aanbieders op de gasmarkt’, aldus Gasunie-woordvoerder B. Warner. ‘De druk om tot prijsverlaging over te gaan is daardoor niet zo groot. Bovendien moeten de buitenlandse concurrenten hoge exploitatiekosten maken, die kunnen niet met de prijs omlaag’. De Gasunie gaat het gas ook niet goedkoper leveren. ‘Waarom zouden we dat doen? De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod’.
De Russische Gasprom moet in de komende jaren tientallen miljarden dollars investeren in de verbetering van de infrastructuur in Oost-Europa. Ook Noorwegen, de andere belangrijke concurrent, moet fors in de buidel tasten om de eigen velden rendabel te houden. Warner vindt niet dat de Gasunie zodoende profiteert van de relatief gunstige eigen positie. ‘Een redelijke gasprijs levert de Nederlandse staat ook veel geld op,’ constateert hij.
Het prijsvoordeel van de vrije energiemarkt valt op andere terreinen ook tegen. Hoewel er vele aanbieders zijn van elektriciteit in Europa en de prijs makkelijker door concurrentie zou kunnen dalen dan die van gas, zal de consument ook daar niet veel van merken. Onrendabele projecten uit het verleden moeten nog door de kleingebruiker indirect betaald worden, bleek onlangs uit een Haagse nota. Uiteindelijk wordt de kleingebruiker slechts een paar gulden per jaar wijzer van de vrije energiemarkt.