nieuws

30 sep 2001, 00:12

Gasunie verdubbelt gasleveranties aan Italië

De export van Nederlands aardgas naar Italië neemt toe. De komende twee jaar zal de Gasunie haar levering van hoog calorisch aardgas aan het land verdubbelen tot 8 miljard m3 per jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De jaarlijkse levering van deze hoeveelheid is contractueel gegarandeerd voor zeker twintig jaar. De prijs van het gas is afgeleid van olieproducten en ligt op het in Europa gangbare niveau.
De afspraken hangen samen met het zogenaamde SNAM-3-contract dat in 1997 in Milaan werd ondertekend. Na deze ondertekening hebben het Italiaanse SNAM en Gasunie hun netwerken aangepast om deze verhoogde leveringen mogelijk te maken. Met name de capaciteit door Zwitserland was ontoereikend. Deze was namelijk toegesneden op leveringen onder de oude contracten tussen Gasunie en SNAM. In de bestaande Zwitserse tunnels zijn grotere buizen gelegd, nadat de oude, kleinere leidingen waren verwijderd.
In totaliteit is er drie jaar aan voorbereiding en werkzaamheden nodig geweest om de leidingvergrotingen te voltooien. De Gasunie levert al sinds 1974 aardgas aan SNAM.