nieuws

14 apr 2002, 00:12

Gasunie-personeel: 'Steun Groningse overheid en duidelijkheid van directie'

Medewerkers van de Gasunie vinden dat de Groningse overheden als een bok op de haverkist moeten zitten en er scherp voor moeten waken dat zoveel mogelijk medewerkers van de Gasunie in Groningen kunnen blijven. Dat betoogt woordvoerder Ben Warner. De Ondernemingsraad van de Gasunie eist bovendien duidelijkheid van de directie over de toekomst van de handels-afdeling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afgelopen week lieten provincie en gemeente Groningen weten niet ‘jankerig’ te willen reageren, telkens wanneer er een economische tegenvallers te verwerken vallen. Stad en provincie Groningen zeiden er vanuit te gaan dat minister Jorritsma bij de splitsing van Gasunie de Groningse belangen niet uit het oog zal verliezen. ‘De minister heeft toegezegd dat de werkgelegenheid voor Groningen grotendeels behouden blijft’, stelden wethouder Koen Schuiling (VVD) van economische zaken, en gedeputeerde Joop Boertjens (VVD), ook van economische zaken, vast.
Maar de medewerkers van de Gasunie zijn daar beslist niet gerust op. ‘Het Noorden moet de Gasunie niet in de steek laten’, zegt Ben Warner. Volgens hem is er geen reden voor paniek, maar moeten de Groningse overheden nu ook weer niet al te laconiek vertrouwen op toezeggingen van minister Jorritsma. ‘Het is te makkelijk om te denken dat het allemaal wel goed zal komen met de Gasunie. Inderdaad heeft de minister toegezegd dat ze oog zal houden voor de Groningse belangen. Maar er zijn ook krachten waardoor een deel van de medewerkers vanuit Groningen naar afdelingen bij Shell en Exxon zouden kunnen gaan’.
Gedeputeerde Joop Boertjens liet afgelopen week wat geïrriteerd weten dat Groningen eens moet ophouden om telkens ‘jankerig’ te reageren bij slecht economisch nieuws. De medewerkers van de Gasunie zijn het er wel mee eens dat Groningen niet jankerig moet doen, maar vinden toch wel dat de provincie niet waakzaam genoeg kan zijn, zo betoogt Warner. ‘We moeten inderdaad niet reageren vanuit ‘’jankerigheid’’, zoals vroeger wel gebeurde. Groningen liet toen telkens weten dat ‘’we hier toch al zo weinig hebben’’. Inmiddels is het tegendeel waar: Groningen heeft mede dankzij de Gasunie al veel bereikt. Juist vanuit die functionele waarde moet je niet janken, maar zeggen: wat hier in Groningen goed is gegrondvest, dat moet je hier houden. De Rotterdamse haven gaan ze ook niet verplaatsen. En het financiële bolwerk in Amsterdam ook niet. Dan kun je ook niet het gashandelscentrum uit het noorden halen. We moeten de mooiste roos hier niet uit de economische vaas laten plukken’, aldus Warner.
Overigens is nog niet bekend wanneer de splitsing van de Gasunie z’n beslag zal krijgen: daarover moeten de onderhandelingen nog beginnen.