nieuws

25 okt 2000, 00:12

Gasunie heeft virus in email systeem overwonnen

De Gasunie heeft het virus dat zorgde voor het plat leggen van het email systeem, overwonnen. Het bedrijf sluit niet uit dat collega ondernemingen in Groningen ook zijn getroffen door het virus. Het email systeem van de Gasunie lag in elk geval plat van vorige week woensdag tot maandagmorgen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ging om een virus in het Outlook systeem voor electronische post dat verwant is aan het I Love You virus. ‘Meteen na de ontdekking van het virus hebben we de hele zaak plat laten leggen, uit vrees voor het wissen van de harde schijven door het virus. Dat zou zeer vervelende gevolgen hebben’, aldus Bakker. Volgens hem zijn de schadelijke gevolgen daardoor tot een minimum beperkt gebleven.
Het ging uitsluitend om het interne email-systeem. De administratie, gasdistributie of de verrekeningen kwamen niet in de problemen, want dat zijn andere systemen. Maar wel werden negenhondend mensen in Groningen en in de rest van het land ook nog eens zeshonderd mensen gedupeerd, want zij konden hun email niet verwerken. ‘En iedereen die met e-mail werkt weet hoe gehandicapt je tegenwoordig kunt zijn wanneer dat niet meer werkt’, aldus Bakker.
Welke les heeft Gasunie nu geleerd? ‘Dat je toch bijzonder voorzichtig moet zijn met binnenkomende emails. Vooral de attachments zijn gevaarlijk, want daar is het virus bij ons waarschijnlijk vandaan gekomen’. Gasunie weet van één bedrijf in Winsum waar het virus ook is terecht gekomen, maar verder zijn er uit het noorden nog geen meldingen binnen gekomen van bedrijven die het virus ook binnen kregen.’